Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone

Dlaczego soki tłoczone cieszą się taką popularnością

0

Każdy z nas wie bardzo dobrze, że owocowe soki to samo zdrowie. Jednak to, co czasami można znaleźć w sklepach niekoniecznie nazwać można sokami. Syrop glukozowy, cukier, kwas cytrynowy czy niekiedy i barwniki i konserwanty – w niejednym kartonie i butelce jest ich więcej niż naturalnych owoców. Takich należy zdecydowanie unikać, ponieważ niewiele one dadzą dla zdrowia, a w większej ilości mogą być wręcz szkodliwe.

Zdecydowanie lepiej wybierać soki wytworzone tylko z koncentratu, a najlepsze i najzdrowsze są tłoczone na zimno. Te od niedawna pojawiły się w sprzedaży, i praktycznie od razu zyskały ogromną popularność, gdyż mają wiele zalet. Przede wszystkim robione są wyłącznie z naturalnych składników, bez żadnych dodatków i polepszaczy. Dzięki temu są one pełne witamin i minerałów, a także bardzo potrzebnego błonnika. To jest także zasługą technologii używanej do ich wytworzenia. Takie soki tłoczy się bowiem w prasach, co pozwala uniknąć niszczącej składniki odżywcze termicznej obróbki.

Jeżeli produkt ważny ma być nieco dłużej, to producent naturalnych syropów dodatkowo może przeprowadzić pasteryzację. Pasteryzacja ta nie trwa długo, co skutecznie niszczy wszystkie bakterie, równocześnie zostawiają pełnowartościową zawartość. Soki tłoczone niejednokrotnie są rozlewane do foliowych worków z kranikami. Tym sposobem ich nalewanie jest niezwykle wygodne i praktyczne, a równocześnie kranik sprawia, że do środka nie przedostaje się powietrze mogące zepsuć zawartość.

🧾 ARTYKUŁ SPONSOROWANY