Zdecydowana większość z nas nie wyobraża sobie wigilijne wieczerzy bez łamania się opłatkami. Ten biały, cienki kawałek chleba bardzo dużo symbolizuje, ponieważ chleb jest przecież jednym z najważniejszych symboli dobrobytu i szczęścia. Taka tradycja powstała przed wielu laty, ponieważ już w początkowych latach chrześcijaństwa, gdzie była symbolem komunii duchowej. Z upływem czasu opłatki zaczęto zanosić do domów, dla osób które z różnych powodów nie miały możliwości uczestniczenia w nabożeństwie, żeby stać się w pewnym momencie jednym z symboli bożonarodzeniowych.
Jak się okazuje utrzymywanych nie tylko w naszym kraju, ale też chociażby w Czechach, na Słowacji i we Włoszech. Same oplatki mają postać cienkich chlebowych płatków. Przeważnie ich kolor jest biały, ale są w sprzedaży także kolorowe wersje, przeznaczone dla zwierząt. W naszej tradycji jest nakazane, aby w czasie wigilii łamać się białym opłatkiem, i to takie właśnie pojawiają się najczęściej na stołach wigilijnych. Opłatki na święta robi się jedynie z wody i białej mąki, bez żadnych dodatków.
Z wymieszanej porządnie masy formuje się cienkie płaty, jakie następnie są wypiekane przez dwie minuty w piecu, a później docinane i pakowane. Produkcja opłatków jest wykonywana przez okres całego roku, ale największe jej spiętrzenie przypada na okres od września do grudnia. Normalne opłatki można dostać w praktycznie każdym sklepie, a jeśli ktoś będzie potrzebował poświęconego, to wybrać się po nie musi do któregoś z kościołów.
+Tekst Sponsorowany+